Skab flotte planteområder med højbede

Hvis du gerne vil skabe nogle flotte planteområder i din have eller på din altan, er et højbed en fantastisk løsning for dig. I bedet kan du plante alt fra krydderurter til blomster. Derfor bliver disse bede også anvendt til alt fra et hyggeligt lille blomsterområde i en stor have til en køkkenhave på en altan i indre by.

Når du bruger denne type bed, får du samtidig mulighed for at give dine planter nogle langt bedre vækstbetingelser, end hvis du groede dem i jorden. Derfor er disse bede også hyppigt anvendt i haver, hvor der ellers er rigeligt med plads til at plante både krydderurter, blomster og meget andet.

Hvad er et højbed?

Til trods for navnet er højbede ikke nødvendigvis særligt høje. De er dog kendetegnet ved at være hævet lidt over jorden. Da bedene netop ikke står på jorden, har skadelige insekter også sværere ved at komme op i bedet. Det giver dine planter langt bedre vækstbetingelser.

Ligesådan bestemmer du også helt selv, hvilken slags jord du bruger i dit bed. Det rette valg afhænger naturligvis af, hvad du gerne vil plante i bedet. Derudover har du også mulighed for at isolere dit bed. På den måde kan jorden holde sig varm og frugtbar i længere tid end jorden i din have.

Disse bede kan anvendes flere steder. De egner sig både til brug i haven, såvel som på en altan. Derfor er det kun din fantasi, der sætter grænsen for, hvad du kan anvende denne slags bede til. Læs mere om højbede her.

Sådan vælger du det rette bed

Da højbede bliver anvendt til vidt forskellige formål, er det naturligvis også vidt forskelligt, hvad der udgør et godt bed. Når du skal vælge et bed, bør du derfor først finde ud af, hvor du gerne vil placere bedet.

Når du har fundet den rette placering, bør du måle pladsen op. På den måde ved du, hvor stort bedet skal være. Husk, at et højbed kan fås i følgende former:

  • Rund
  • Kvadratisk
  • Rektangulær

Hvis den ledige plads til et bed har en lidt atypisk form, kan du altså stadig sagtens få et flot højbed. Når du skal finde en plads, skal du både bruge et mål på:

  • Højden
  • Længden
  • Bredden

Vælg altid kvalitet

Der findes mange producenter af højbede, og derfor vil du også kunne finde bedene i alle slags kvaliteter. Som med så meget andet går kvalitet og pris ofte hånd i hånd. Derfor kan det måske også være fristende at vælge et billigt bed, men i så fald bør du genoverveje din beslutning.

Dit bed skal nemlig kunne holde til lidt af hvert. Blandt andet regn, blæst og skiftende årstider. Hvis bedet er af lav kvalitet, kan det meget vel betyde en hyppig udskiftning. På den måde kan det billige højbed let blive den dyreste løsning.

I stedet er det ofte billigere på længere sigt, såvel som nemmere, at investere i et bed af høj kvalitet fra starten.