Tid til synstest

Begynder det at knibe med at læse avisen eller nyhederne på telefonen? Det kan også være, det er vejskiltene når du kører bil eller underteksterne på fjernsynet. Så er det nok tid til synstest. Utrolig mange mennesker oplever at få behov for briller på et tidspunkt i livet. For nogle kommer det allerede fra barnsben, hos andre opstår behovet, mens de studerer og endelig er der nogen, der først får brug for briller når de nærmer sig 50-års alderen. Behovene er vidt forskellige, men der er heldigvis hjælpe at hente.

Man taler om langsynet- og nærsynethed. Er man langsynet kniber det med at læse tæt på, man opdager det typisk, når man har brug for at strække armen for at kunne læse avisen eller beskederne på telefonen. Ofte bliver man mere langsynet med alderen.

Er man derimod nærsynet, så er det, når der skal læses på længere afstand, det bliver vanskeligt. Fx vejskilte og undertekster. Det kan også være svært at genkende folk på lang afstand, fordi det ganske enkelt er for sløret. En synsprøve kan kortlægge, hvilken styrke du har brug for og om der er andre hensyn, der skal tages.

Gør noget ved det

Nogle ignorer i alt for lang tid, at de har et problem med synet. Det er ærgerligt, for det er så nemt at gøre noget ved og forandringen er mærkbar. Øjne, der konstant er på overarbejde, bliver trætte og kan også nemt udløse hovedpine. Årsagerne til, at man ikke kommer afsted til optiker, kan være mange. Måske er man for forfængelig og synes ikke, man er pæn med briller. I sådanne tilfælde er det jo en mulighed at få kontaktlinser, hvilket mange brillebærere også har, fx til når de dyrker sport.

Det er ærgerligt at udskyde besøget hos optikeren til en synstest. En optiker er også opmærksom på, at der kan ligge andre årsager bag et dårligere syn.

Professionel rådgiver

Ved at få lavet synsprøve hos en optiker, fx i Århus eller Risskov, så tager du en professionel fagkyndig med på råd. Og det føles meget betryggende, særligt når det er dit syn, der er tale om. Der er mange eksempler på, at folk bare har købt en billig læsebrille, men i længden ender de dog som regel med at opsøge en optiker, da de godt kan mærke, at det ikke er en optimal løsning. Der kan være mange hensyn at tage, fx bygningsfejl eller behov for læsefelt, som den billige brille ikke lever op til.