Alt du skal vide om at lægge fliser

At lægge fliser kan udadtil virke nemt og enkelt. Men der er dog meget mere arbejde og præcision, end man lige regner med. Min kone og jeg har købt et lille, charmerende stråtækt hus i Præstø, men haven trængte til en kærlig hånd.

 

Vi fik derfor designet en haveplan lige efter vores drømme. Men da vi begge holder af gør-det-selv projekter, så ville vi selv stå for så meget som muligt. Vi fandt meget hurtigt nogle flotte modul havefliser i størreslsen 8x30x30 cm. I grå.

 

Ikke mange er klar over dette, men for at kunne holde dine fliser flotte, rene og algefrie, så bliver du nødt til at behandle dine fliser med fliseimprægnering. Vi købte vores fliseimprægnering til havefliser hos InduClean efter en anbefaling fra vores havearkitekt.

 

Sådan lægger du fliser i haven

Før du skal lægge dine havefliser, er det vigtigt at du kommer godt fra start. Vi fandt hurtigt ud af, at det kræver meget tålmodighed og hårdt arbejde at lægge fliser. Derudover havde vi ikke tænkt på alt det udstyr, det kræver at lægge fliserne.

 

Skal du begive dig ud i et gør-det-selv projekt med havefliserne, så har jeg samlet en huskeliste til de mest essentielle ting og udstyr.

 

  • Skovle og trillebør
  • Underlag til dine fliser (grus, stenmel eller sand)
  • Afretningsgrus
  • Retskinne eller vaterpas
  • Lejning af en pladevibrator
  • Lejning af en fliseskærer

 

Har du det rette udstyr?

Heldigvis kræver det ikke meget udstyr at lægge havefliser. Dog vil jeg anbefale at du lejer en pladevibrator og eventuelt også en fliseskærer. Vil du også sikre dig at dine fliser kommer til at ligge snorlige? Så sørg også gerne for at have et vaterpas, så du er 100% sikker på, at alle fine fliser kommer til at ligge plant. Et vaterpas eller en retskinne på 3 meter skulle gerne være godt nok til ethvert projekt.

 

Et af de vigtigste værktøjer, er pladevibratoren. Pladevibratoren bruges til at komprimere dit underlag. Da dit underlag som oftest vil bestå af grus, som er skarpkantet, så vil vi helst have at sandkornene kommer til at ligge så tæt som muligt. Desto tættere sandkornene fra gruset ligger sig, desto bedre sidder dine fliser fast, hvor de skal. En pladevibrator er en dyr maskine, så vi vil helt klart anbefale dig at leje en.

 

Vil du holde ukrudt borte?

Du kan ikke holde ukrudt 100% væk, men der er dog nogle ting, som du kan gøre for at forebygge det. En af de ting, som du kan gøre, er at ligge en fiberdug. En anden undervurderet metode til at forebygge urdkrudt, er oventrørret fugesand.

 

De fleste er nok mest velbekendt med almindeligt strandsand, som fuge. Men en bedre og mere effektiv måde at holde ukrudtet borte, er oventørret fugesand. Denne form for fugesand betsår af kantede korn i forksellige størrelser. Kornenes forskellige størrelse gør, at fliserne låser og sidder, hvor de skal, sikre sig at fugerne er vandtætte og holder ukrudt borte.

 

Når du har spredt dit fugesand over det hele, så kan du med fordel slutte af med at imprægnerer dine fliser. Held og lykke med dit projekt.